Onlangs heeft één van onze leerlingen een examenonderdeel afgelegd in de praktijk.
We vinden het mooi en belangrijk dat leerlingen onderdeel van ons team zijn. Tijd om eens wat vragen te stellen.


Jens volgt sinds september 2018 de opleiding ‘Timmerman, niveau 2’ aan het MBO Rijnland in Gouda.
Inmiddels werkt hij alweer ruim een jaar vier dagen in de week in de praktijk bij ons. Dat houdt o.a. in dat hij timmert in de woningrenovatie, aanbouwen en dakkapellen plaatst. Hij doet dit volgens eigen zeggen met veel plezier. “In het begin kwam ik veel lastige dingen tegen omdat ik weinig tot geen ervaring had. Denk aan kozijnen zetten, aftimmeren, maatvoeren. Maar ik werd goed begeleid door mijn leermeester. Alles wordt goed en duidelijk uitgelegd en de werksfeer is prettig!” Bij voorkeur doet hij ruwbouw timmerwerk en aftimmerwerk. “Slopen vind ik minder leuk, maar hoort er nu eenmaal bij!”

Kijk hier voor meer info over de opleiding die Jens volgt

Jens doet hier een examen in het aanbrengen van een hellend dak voor dakpannen.
Hij heeft inmiddels gehoord dat hij hiervoor een mooie voldoende heeft gehaald. Bij dit examenonderdeel wordt door de leermeester gekeken naar:

  • Het aanbrengen van beplating, goede maatvoering, onderdelen monteren, veilig werken, gebruik van de juiste beschermingsmiddelen, gebruik van juiste materialen en middelen en het vakkundig gebruik van gereedschap.

Ook wordt er door de leermeester beoordeeld of het werktempo voldoende is en alles de juiste kwaliteit heeft.

Sander is bij ons aan het werk als voorman, timmerman en leermeester. Hij heeft de lts, het leerlingwezen en een opleiding voor uitvoerder doorlopen en werkt al 27 jaar in de bouw. Een hoop ervaring dus. Sinds ongeveer 8 jaar  zet hij deze ervaring in om leerlingen te begeleiden.

Wat waren zijn uitdagingen in het prille begin van zijn loopbaan in de bouwsector?
“Ik herinner me dat ik het werk meteen zo goed wilde uitvoeren als de volwassenen waar ik mee werkte. Ik heb zelf maar een week stage gelopen bij een kleine aannemer en vond dat toen erg leuk. De verhouding 1 dag school en de overige dagen werken lijkt mij een goede combinatie om de theorie om te zetten in de praktijk. Ik vind het erg leuk om enthousiaste leerlingen het vak te leren. Door te vertellen hoe ik het doe en de ruimte te geven voor hun blik erop, komen we samen tot een mooi eindresultaat. Ik probeer ze naast het timmeren ook te laten leren in sociale omgang. Super leuk als het moment aanbreekt dat ze zelfstandig werkjes kunnen verrichten. Daar kan ik echt van genieten!”

Op de vraag of Jens zelf ook leermeester zou willen zijn in de toekomst, antwoordt hij bevestigend.
“Puur om het vak wat ik tegen die tijd goed beoefen door te leren en mijn kennis te delen op een leuke en goede manier. Met leerlingen werken in het algemeen lijkt mij leuk. Alle technieken vanaf het begin meegeven!”

Goede leermeesters zijn Goud waard!

Contact